Jajecznica ma być usmażona z sześciu tysięcy jaj. Organizatorzy nie zdradzają jednak dokładnego przepisu. Wiadomo, że będzie smaczna, niepowtarzalna, a do jej przygotowania sprowadzona zostanie największa w Polsce patelnia plenerowa o wymiarach 2,2 na 2,2 metra.
W widowisku kulinarnym w rejonie strefy kibica na pilskiej Wyspie weźmie udział m.in. Matteo Brunetti, finalista programu MasterChef, Ambasador Pilskiego Banku Żywności (pomysłodawcy i głównego organizatora wydarzenia) oraz uznany kucharz Waldemar Załuski.
Matteo Brunetti:- Zapraszam wszystkich mieszkańców Piły i okolicy na olbrzymie gotowanie. To będzie coś gigantycznego- jajecznica z sześciu tysięcy jaj. Chcemy pobić rekord Polski Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości (dotychczasowy, ustanowiony w 2013 roku wynosi pięć tysięcy jaj- przyp. red.)
Jajecznica ma być podzielona na około trzy tysiące porcji, które zostaną rozdane uczestnikom wydarzenia. A obok wielkiego gotowania inne atrakcje, np. Koło Fortuny marki PRYMAT, w którym każdy wygrywa.
Wisienką na torcie będzie oczywiście mecz finałowy mundialu 2018, który rozpocznie się o godz. 17.00., po spożyciu wielkiej jajecznicy
Czas imprezy: niedziela, 15 lipca, godzina 15. Miejsce: Park na Wyspie, pilska strefa kibica.
(acz)
Napisz komentarz
Komentarze