Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku otrzymało tytuł Szkoły Mistrza Innowacji w ramach realizowanego projektu ,,Popojutrze Zawodowo", współfinansowanego ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Tytuł Szkoła Mistrzów Innowacji otrzymało 50 szkół w Polsce.
CKZiU w Wyrzysku wprowadziło szkolenia dla uczniów z kuchni wegańskiej. Innowacja, którą realizowano w CKZiU w Wyrzysku dotyczyła więc sztuki roślinnego gotowania. Uczniowie nauczyli się przygotowywania potraw wegańskich, co na pewno pomoże im w znalezieniu dobrej pracy, bo kuchnia wegańska zyskuje coraz większą popularność.
Korzyści z przystąpienia szkoły do innowacji to m.in. realizowane warsztaty wegańskiego gotowania, poradnik wegańskiego gotowania dla uczniów, materiały edukacyjne dla uczniów i dla szkoły (gotowe scenariusze warsztatów z video materiałami), produkty spożywcze do wykorzystania podczas zajęć, doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego (np. garnki do gotowania na parze, noże kuchenne), warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć i oczywiście certyfikacja i tytuł „Szkoły Mistrzów Innowacji”.
Ambasadorem innowacji w szkole i współprowadzącym warsztaty była Alina Kwiatkowska. Gratulujemy.
bek
Napisz komentarz
Komentarze