Cieszymy się, że to właśnie nasza gmina po raz kolejny gości najbardziej aktywne koła gospodyń wiejskich – powiedział na przywitanie Dariusz Chrobak, wójt Szydłowa.
W imprezie wzięło udział 15 kół gospodyń wiejskich z całego powiatu pilskiego oraz świeżo powstałe Koło Gospodarzy Wiejskich z Szydłowa. Motywem przewodnim tegorocznej edycji kulinarnego konkursu była kapusta, która musiała znaleźć się w każdym prezentowanym przez KGW produkcie.
- Niezwykle zaskoczyła nas pomysłowość gospodyń przygotowujących potrawy, a także kreatywność w przyozdobieniu stołów – stwierdziła przewodnicząca konkursowego jury Mirosława Rutkowska-Krupka, wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Wielkopolskiego. Przywołała przykłady barwnie udekorowanych stołów między innymi w figurki zwierząt i ludzi wykonane z kapusty i materiałów naturalnych.
Każde koło gospodyń wiejskich mogło zgłosić jedną konkursową potrawę. Jury oceniało smak i pomysłowość przygotowanych potraw, estetykę nakrycia stołu, a także opis prezentowanych produktów i historię potrawy.
Na najwyższym podium stanęło Koło Gospodyń Wiejskich z Byszek (gm. Ujście) za gołąbki chłopskie. Dalsze miejsca zajęły Koła w Ferdynandowie (gm. Łobżenica) i w Wysoczce (gm. Wysoka). Wyróżnienia otrzymały ponadto Koła w Pokrzywnicy (gm. Szydłowo) i w Nowej Wsi Ujskiej (gm. Ujście).
- Aktywność obecnych kół oraz zaangażowanie w udział w tegorocznym konkursie udowadnia, że tradycje kulinarne obszaru historycznej Krajny mają się dobrze – podsumował imprezę Karol Jagodziński, prezes LGD. Jest to mobilizujące dla LGD Krajna nad Notecią, aby w przyszłym roku spróbować imprezy na jeszcze większą skalę – uzupełnił.
Napisz komentarz
Komentarze