- W pierwszym konkursie naszą szkołę reprezentowały uczennice Weronika Kowalska i Martyna Elicka. Dziewczyny z wylosowanego elementu kulinarnego, jakim było mięso mielone, przygotowały PigBurgera Wieprzowego XXL wraz z frytkami belgijskimi. Natomiast w drugim konkursie wystartował Patryk Michałowski, który miał za zadanie wykonać kiełbasę z mięsa wieprzowego z następujących elementów: karkówki, łopatki i boczku. Weronika i Martyna zajęły pierwsze miejsce, a Patryk w debiutanckim konkursie gastronomicznym był drugi – informuje nauczyciel w ZSCKR Jarosław Seweryn.
Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej wraz z Zespołem Szkół CKR w Kowalu. Patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs miał na celu edukację w dziedzinie zawodowej (podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych), rozpowszechnianie wiedzy i promocja rodzimych ras wieprzowiny złotnickiej i puławskiej, wymianę doświadczeń, nawiązywanie znajomości, zaprezentowanie umiejętności kulinarnych uczniów, podnoszenie jakości kształcenia w zawodach gastronomicznych, rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego oraz uczenie odporności na stres
(msz)
Napisz komentarz
Komentarze