We wtorek, 4 lipca w Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu została podpisana umowa na dofinansowanie tego wydarzenia. Na organizację Festiwalu Powiat Pilski pozyskał dotację w wysokości 30 tysięcy złotych ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
- Sięgamy po środki nie tylko na duże zadania, ale również na przedsięwzięcia służące integracji mieszkańców oraz promocji naszego regionu i jego tradycji. Dzięki dotacji z Urzędu Marszałkowskiego będziemy mogli nadać wspaniałą oprawę konkursowi tradycyjnej kuchni wielkopolskiej i przygotować interesujące wydarzenie, obfitujące w wiele atrakcji. Będzie to kolejne przedsięwzięcie wpisujące się w otwarcie stadionu przy ul. Okrzei na mieszkańców, który w mojej ocenie ma wszelkie predyspozycje, by stać się atrakcyjnym centrum rekreacji i wypoczynku dla całych rodzin – mówi starosta pilski Eligiusz Komarowski.
Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej organizowany jest w Wielkopolsce od siedmiu lat. Jego celem jest prezentacja kuchni regionalnej, jej tradycji, aktywizacja kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, a także promocja wielkopolskich powiatów, ponieważ co roku organizuje go ten samorząd, z którego pochodzi zwycięska drużyna. Podczas szóstej edycji Festiwalu, która odbyła się w Kawęczynie w powiecie tureckim, wygrała właśnie reprezentacja powiatu pilskiego - Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Białośliwia, stąd właśnie obydwa samorządy są gospodarzami tegorocznej edycji Festiwalu.
- Gratuluję paniom z KGW „Włościanki” pierwszego miejsca w Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej i jestem z nich bardzo dumny. To także sukces naszego powiatu, który w tym roku będzie mógł zorganizować siódmą edycję tego Festiwalu, starając się jak najlepiej i jak najsmaczniej przyjąć naszych gości. Już dziś mamy zapewnienia udziału w nim od kilkudziesięciu wystawców, którzy będą w sposób atrakcyjny oferować swoje usługi i produkty. Na pewno będzie to najsmaczniejsza impreza w Pile, ponieważ wielu z nich przygotuje potrawy, których będzie można spróbować i je zakupić – mówi wicestarosta Stefan Piechocki.
VII Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej odbędzie się 9 września br. (sobota) na stadionie przy ul. Okrzei w Pile w godzinach od 12.00 do 18.00. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego. W programie znajdzie się wiele atrakcji: prócz konkursu kulinarnego będzie degustacja potraw, jarmark twórców ludowych i rękodzieła artystycznego oraz punkty informacyjne instytucji i organizacji rolniczych wraz z wykładami. Na scenie prezentować się będą kapele podwórkowe i zespoły disco polo.
(pp)
Napisz komentarz
Komentarze