W trakcie jubileuszowej sesji Rady Gminy, która odbyła się w sali Zespołu Szkół im. Janusza Korczaka w Szydłowie, nie zabrakło wielu życzeń i miłych słów. - Na tle sąsiadujących z nami samorządów, obchodzących w ostatnich latach liczone w setkach okrągłe rocznice, Gmina Szydłowo wypada jako młodzieniec w Polskiej rodzinie samorządowej. Jednak mimo młodego wieku możemy pochwalić się ciekawą i bogatą historią terenów i sołectw, które obecnie tworzą strukturę gminy - mówił wójt Tobiasz Wiesiołek.
Jubileuszowe przemówienia wygłosili wójt Tobiasz Wiesiołek i przewodnicząca Rady Gminy Elżbieta Kliber, a pasjonat lokalnej historii, regionalista Jarosław Leszczełowski przedstawił prezentację historyczną Gminy.
W dalszej kolejności radni jednogłośnie podjęli uchwałę w sprawie uczczenia jubileuszu 50. rocznicy utworzenia Gminy Szydłowo. Nie zabrakło licznych życzeń oraz miłych słów od zaproszonych gości, przez których Gmina Szydłowo jest postrzegana jako jedna z piękniejszych gmin w powiecie, a nawet jako najpiękniejsza. Całe wydarzenie uświetni występ Polskiego Związku Chórów i Orkiestr Oddziału Nadnoteckiego w Pile.
Po sesji - jej uczestnicy oraz reprezentanci sołectw – przeszli ostatni etap sztafety, która spod Centrum Upowszechniania Kultury, w kolorowym i głośnym korowodzie, przemaszerowała na stadion w Szydłowie. Sztafetę poprowadził wóz strażacki pod asystą Orkiestry Dętej. Podkreślić należy, iż wcześniej sztafeta odwiedziła wszystkie sołectwa Gminy Szydłowo.
Na stadionie w Szydłowie miał miejsce festyn rodzinny z darmową strefą zamków dmuchanych dla dzieci oraz wieloma konkursami przygotowanymi przez brać szkolną z Szydłowa. Ponadto wykonano grupowe zdjęcie z drona uczestników obchodów w wielkim napisie SZYDŁOWO’50. Sołtysi wręczyli medale uczestnikom sztafety.
Z każdą minutą atrakcje rozkręcały się w najlepsze, a scena rozgrzała się do czerwoności, za sprawą zespołu Nadmiar i Zespołu Enej, niekwestionowanej gwiazdy polskiej sceny muzycznej. Każdy znalazł coś dla siebie, nawet miłośnicy kulinariów, którzy mogli spróbować wołowinę, wieprzowinę, indyka i baraninę okraszone kaszą lub ziemniakiem z ślepym śledziem.
Całość zakończono spektakularnym pokazem sztucznych ogni.
(eEs)
Napisz komentarz
Komentarze