Na promenadzie w Zakrzewie odbył się konkurs kulinarny „Gotowanie na Polanie”, w którym wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był karp. Uczestniczki miały za zadanie przygotować zupę oraz drugie danie, korzystając z tajemniczych pakietów składników, które musiały wykorzystać w całości.
Oceny potraw dokonywało profesjonalne jury w składzie: Anna Jasnowska - technolog żywienia, Robert Bagniewski - Fabryka Dobrego Smaku, Krzysztof Doroszuk - Przewodniczący Rady Gminy Zakrzewo.
Jury oceniało nie tylko smak i wygląd dań, ale również ich oryginalność oraz kreatywne wykorzystanie wszystkich składników. Wśród serwowanych potraw znalazły się m.in. zupy rybne, roladki, ryba w dzwonkach, surówki i sosy. Wszystkie dania prezentowały się wyśmienicie, a ich smak był jeszcze lepszy, co utrudniło wybór zwycięzców.
Wyniki konkursu: I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie - nagroda główna 1000,00 zł, II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Śmiardowie Złotowskim, III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Głomsku.
Pozostałe koła: KGW Stara Wiśniewka, KGW Osowiec oraz KGW Wersk otrzymały wyróżnienia i upominki od Wójta Gminy Zakrzewo, Marka Buławy.
W trakcie konkursu kulinarnego odbyły się także: Spalanie na Polanie - energetyczne zajęcia fitness prowadzone przez Barbarę Zawadzką ze Studia Fitness ZaGray. Akcja "Sadzonki do rozdania za eko działania" zorganizowana przez Związek Gmin Krajny w Złotowie. Uczestnicy, którzy przynieśli co najmniej 20 zużytych baterii lub 2 stare telefony komórkowe/tablety, otrzymali sadzonki ziół.
Po wręczeniu nagród, pucharów i dyplomów wieczorem odbyła się plenerowa zabawa taneczna – Disco na Polanie.
Napisz komentarz
Komentarze