PIŁA Delegacja uczniów i absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych odbyła staż zawodowy w Kordobie
W ramach projektu „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii”, realizowanego na zasadach Programu Erasmus+, a finansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2016, grupa 20 uczniów oraz absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wzięła udział w stażu zawodowym odbywającym się w Kordobie w Hiszpanii.
Opiekunami uczniów podczas wyjazdu były: Violetta Schott, Monika Rój oraz Danuta Kreczmer. W trakcie pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli możliwość zdobycia nowych umiejętności zawodowych, nabycia kompetencji językowych, poznania kultury oraz historii regionu Andaluzji. Praktykanci zapoznali się ze sposobami przyrządzania potraw kulinarnych kuchni regionalnej, z technikami produkcji win metodą solero system, oliwy z oliwek, serów kozich, szynek iberico i serrano, piwa oraz destylatów. Mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych i poznać sposoby profesjonalnego filetowania ryb oraz produkcji dań cateringowych wytwarzanych w Centrum Logistyczno- Produkcyjnym Bodegas Campos. Zapoznali się z formą organizacji bankietów i przyjęć okolicznościowych. Odwiedzili restaurację Choco nagrodzoną gwiazdką Michelin, rezydencję bankietową Bodegas Campos, przetwórnię dorsza i owoców morza, ogród miejski, targowiska obfitujące w produkty regionalne, punkty gastronomiczne w Mercado Victoria oraz zakład stolarski produkujący meble z drewna oliwnego.
Program wyjazdu obfitował także w elementy o charakterze kulturalnym i historycznym. Uczestnicy projektu wzięli udział w wycieczkach do Sewilli, Granady oraz Malagi. Zwiedzili między innymi: urokliwe patia Kordoby, meczet-katedrę Mezquita-Catedral, słynną Alhabrę- warowny zespół pałacowy z XIII wieku, ruiny kompleksu pałacowego Medina Azahara oraz pałac Viana Palace wraz z pięknymi dziedzińcami. Mieli okazję podziwiać przepiękną lokalizację miasteczka Zuheros. Niezapomnianych przeżyć dostarczył także wieczorny pokaz hippiki połączony z występami tancerek flamenco.
Uczniowie mieli okazję przedstawić przed gospodarzami restauracji Bodegas Campos przygotowane prezentacje multimedialne. Dzięki wystąpieniom mogli przybliżyć Hiszpanom nasz kraj, region, a przede wszystkim szkołę i tradycyjną kuchnię polską. Podsumowaniem stażu było spotkanie w Bodegas Campos, podczas którego zostały wręczone certyfikaty uczestnictwa w projekcie. Upominkami promującymi Powiat Pilski szkolna delegacja podziękowała za serdeczne przyjęcie, a następnie udzieliła wywiadu lokalnym mediom.
Partnerem projektu była organizacja FEPAMIC. Głównym koordynatorem pobytu były natomiast Restauracja Bodegas Campos oraz opiekun i przewodnik Isabel Calvache.
(zsg)
Napisz komentarz
Komentarze