W tegorocznej edycji tych apetycznych warsztatów wzięli udział uczniowie z ZSP w Gostyniu, ZSP w Lesznie, ZSP w Trzciance i CKZ i U w Wyrzysku. Młodzi piekarze praktyczną naukę zawodu odbywają w Piekarni BANASIAK w Trzciance, Piekarni HANIA Stepnowska Hanna w Miasteczku Krajeńskim, Piekarni Aleksander Dolczewski z Siemowa, Piekarni „CHRUPEK” w Złotowie, Piekarni „ANNA” w Wyrzysku, Piekarni „ROGALIK” W.J. Dudek w Trzciance oraz Piekarni-Cukierni Daniel Szlędak z Człopy.
- Celem warsztatów jest zaprezentowanie przez uczniów umiejętności nabytych podczas kształcenia zawodowego – mówi Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, Jan Janczewski. - Warsztaty podnoszą rangę zawodu. Dają możliwość nawiązania współpracy i wymiany doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami. Stanowią ponadto przygotowanie do egzaminu czeladniczego.
Pokaz umiejętności nie mógł się odbyć bez szczypty rywalizacji, bo przecież warto się sprawdzić na tle innych. Komisja konkursowa wyróżniła autorów najlepszych wypieków. Oto oni:
Paulina Szemczyńska, Piekarnia „ROGALIK” W.J. Dudek w Trzciance (najładniejszy eksponat artystyczny), Tobiasz Ludka Piekarnia „CHRUPEK” F.P.T. Miedzińscy w Złotowie (najładniejsza chałka), Weronika Gawlicka Piekarnia „ROGALIK” W.J. Dudek w Trzciance (najładniejszy rogal), Paweł Markowski Piekarnia Aleksander Dolczewski (najładniejsza drożdżówka), Paulina Szemczyńska Piekarnia „ROGALIK” W.J. Dudek w Trzciance (najładniejsza bułka), Radosław Walaszek Piekarnia „ROGALIK” W.J. Dudek w Trzciance (najładniejsza kajzerka), Szymon Wankiewicz – Piekarnia Banasiak w Trzciance (najładniejsza plecionka).
Nagrody ufundował Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, Pan Jan Janczewski oraz burmistrz Trzcianki Krzysztof Jaworski. Wszyscy uczestnicy otrzymali puchary ufundowane przez Piekarnię Wiesławy i Janusza Dudek „ROGALIK” oraz dyplomy ufundowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. H. Sienkiewicza w Trzciance.
Organizatorami imprezy pod honorowym patronatem Starosty Czarnkowsko-Trzcianeckiego, Feliksa Łaszcza i Starosty Pilskiego, Eligiusza Komarowskiego byli Piekarnia „ROGALK” Wiesława i Janusz Dudek oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Trzciance – z dyrektor Wiolettą Folwarczną-Nowak i kierownikiem szkolenia praktycznego Anną Nitschke oraz Cech Rzemiosł Różnych w Pile.
Napisz komentarz
Komentarze