Uczestnikami konkursu były dwuosobowe zespoły składające się z uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas I, II, III i IV. Uczniowie mieli za zadanie przygotować swoje dania ze składników, których do momentu rozpoczęcia konkursu nie znali (formuła konkursu Black Box, czyli czarna skrzynka). Do fileta z kurczaka, sera cheddar, batatów, pomidorów suszonych i słonecznika, czyli do produktów obowiązkowych, można było dobrać przyprawy, zioła, sery, jajka, produkty mączne, warzywa według swojej koncepcji, na której zaplanowanie oraz przygotowanie potrawy każdy z zespołów miał dwie i pół godziny.
Oceny zespołów podjęło się jury pod przewodnictwem dyrektora szkoły Michała Tuliszewskiego, szefa kuchni Sergiusza Hieronimczaka i Marii Kujawskiej. Ich uwaga skupiona była na wykorzystaniu produktów, technice przygotowania, wyglądzie i aranżacji, doborze składników oraz rzecz jasna – smaku potraw.
Ostatecznie rywalizację wygrał duet drugoklasistów: Jadwiga Sieczka i Amelia Bartoszek. Drugie miejsce zajął zespół z klasy IV: Weronika Kowalska i Martyna Elicka, a trzecie team z klasy III: Julia Miedzińska i Maja Bogdańska. Wyróżnienie przypadło trzem duetom: Martynie Kobierowskiej i Kindze Najdek, Brajanowi Mania i Magdalenie Moś oraz Oliwii Wegner i Izabeli Matuszewskiej.
Konkurs kulinarny, przeprowadzony pod okiem profesjonalistów, jest doskonałą okazją dla młodych kucharzy do zaprezentowania swoich umiejętności, wykazania się kreatywnością i pomysłowością, nauki pracy w zespole pod presją czasu oraz współzawodnictwa – ocenia nauczyciel Jarosław Seweryn.
Organizatorzy dziękują sponsorom konkursu, którzy ufundowali cenne nagrody, a byli nimi: Zakłady Drobiarskie Koziegłowy Sp. z o.o., restauracja Dworek Galeria Koper w Grabównie, Bank Spółdzielczy w Wysokiej, Grupa Dora Metal w Czarnkowie, Jolanta Osowska i Katarzyna Wieczorek, Piekarnia Cukiernia "Chrupek", Signify Poland oraz Porcelana Lubiana.
(msz)
Napisz komentarz
Komentarze