W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie odbył się ogólnopolski międzyszkolny konkurs kulinarny "Smaki wsi". XI edycji przyświecało hasło "Ziemniaki na polskim stole". W konkursie wzięły udział Oliwia Wegner i Zuzanna Miler, uczennice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie. Dziewczyny przygotowały potrawę, na którą złożyły się: flambirowana polędwiczka wieprzowa, pyra z ogniska pod kremowym gzikiem, chips z pyrczoka, sos jagodowy, maślany groszek cukrowy i sianko z pora.
Jury w składzie: Ireneusz Koniuszek - szef kuchni Hotel Zamek Ryn, Dariusz Baryga - szef kuchni w restauracji Tawerna, DeZeTa w Wilkasach, Wojciech Kaczorowski - założyciel, właściciel i szef kuchni w Karczmie Berta, wyróżniło uczennice z Brzostowa drugim miejscem. W nagrodę Oliwia i Zuzanna otrzymały symboliczną srebrną patelnię, nagrodę finansową ufundowaną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w wysokości 2500 złotych oraz nagrody rzeczowe.
Konkurs odbył się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa, wojewody warmińsko-mazurskiego Artura Hojeckiego oraz marszałka województwa warmińsko-mazurskiego Gustawa Marka Brzezina.
Uczennice do konkursu przygotował nauczyciel Jarosław Seweryn.
msz
Napisz komentarz
Komentarze