Wyjazd uczniów ZSG w Pile do Hiszpanii realizowany jest w ramach programu Erasmus + pn. „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”. Szkoła pozyskała z niego blisko 200 tysięcy złotych na własny projekt „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii”.
- Podczas tych staży uczniowie zwiększają swoje umiejętności i wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i organizacji pracy w zakładzie gastronomicznym, technik żywienia i usług gastronomicznych ze szczególnym naciskiem na produkcję cateringową, rozwiną też umiejętności językowe oraz poszerzą swoją wiedzę na temat kultury Hiszpanii, a zwłaszcza Andaluzji gdzie będą przebywać – informuje Urszula Mrall, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile.
Uczniowie podczas pobytu w Hiszpanii będą poznawać m.in. tajniki produkcji wina, piwa i koziego sera. Będą mieli też możliwość zapoznania się z tradycyjną kuchnią hiszpańską, w tym andaluzyjską. W tym celu będą gościć w lokalnych wytwórniach, zakładach gastronomicznych i cateringowych. Prócz praktycznej nauki zaplanowane są także wycieczki do Bodegas Campos oraz winnic w Montille Moriles, Grenadzie, Sewilli i Rondzie. Partnerem projektu z ramienia Hiszpanii jest organizacja: Federacion Provincial De Asociaciones De minusvalidos Fisicos Y Organicos De Cordoba.
Młodzież będzie przebywać w Hiszpanii do 29 lipca br.
(pp)
Napisz komentarz
Komentarze