Nowa pizzeria w Pile: wystrój lokalu zaskakuje, filozofia sieci zachwyca, smaki powalają! – komentują pierwsi goście.
Tutti Santi – Wszyscy Święci – rozgościli się właśnie w Pile przy ulicy Kwiatowej. W nowej pizzerii można kulinarnie i smakowo „poobcować” ze świętym Markiem, świętą Klarą, Józefem, Łukaszem… Każdy święty patronuje innej pizzy – zaskakujące? Szokujące? W katolickiej Polsce można by się tego spodziewać. Jednak nie! Bo i Polska już mniej konserwatywna, a i pilanie włoską sieć znają bardzo dobrze z innych lokalizacji i nic ich tu nie oburza. Raczej zachwyca!
Pilska pizzeria jest już 20-tą lokalizacją Tutti Santi w Polsce (restauracje znajdziemy m.in. w Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu, Kaliszu, Gdańsku, Krakowie, Ostrowie Wielkopolskim, w Łodzi, Lesznie, Gnieźnie, Gorzowie). Za sukcesem sieci stoi Valerio Valle – pizzaiolo (piekarz pizzy), Włoch z pochodzenia, a także mistrz Włoch, Europy i wicemistrz świata w pizzy klasycznej. Prowadzi we Włoszech własne restauracje, szkołę pizzy, pełni rolę jurora na międzynarodowych zawodach. Posiada zaszczytny tytuł Ambasciatore del Gusto, czyli uznanego promotora włoskiej kuchni na całym świecie. Niedawno Valerio był też gościem polskiej edycji Masterchef Nastolatki. Tutti Santi to jedyna restauracja w Polsce, gdzie można zjeść pizzę według jego mistrzowskiej receptury.
Od progu zaskakuje wystrój lokalu przypominający nieco gotyckie świątynie i nawiązujący do sztuki sakralnej. Jest on dziełem architektów z krakowskiej pracowni LSD Studio. Podobne elementy znajdziemy we wszystkich lokalach sieci. Elementy sztuki gotyckiej zostały specjalnie stworzone na potrzeby tej restauracji. Wykonano je z nowoczesnych materiałów. To przede wszystkim gotyckie w formie, olbrzymie okna i mozaikowe ikonografie postaci świętych na ścianach, ale wykonane w nowoczesnej popstylistyce. Całość dopełniają elementy nadające wnętrzu industrialnego klimatu: metaloplastyka, industrialne regały, na których ułożono oryginalne włoskie produkty do pizzy (mąki, oliwki, pomidorowe sosy, przetwory, butelki z oliwami), przepiękne, podwieszane sufity, oryginalne lampy, stoły, w tym olbrzymi, okrągły z rosnącym pośrodku drzewkiem oliwnym. Wszystko urządzone w klimacie i ze smakiem. Jest i piec na drewno z płonącym, żywym ogniem, który tworzy atmosferę tego miejsca. Te piece wytwarza jedna włoska rodzina i możemy je zobaczyć we wszystkich lokalach Tutti Santi.
Ale dlaczego Wszyscy Święci??
- Nazwa została wybrana nieprzypadkowo. Traktujemy świętych jako naszych patronów. Każdy kojarzy osoby święte jako te o nieskazitelnym życiorysie, które są wzorcem do postępowania. Dla nas to wzór nie tylko w życiu, ale i w biznesie. Ta nazwa definiuje nas, to, jak prowadzimy ten biznes i wskazuje, co jest dla nas ważne - mówi Sergiusz Urbaniak, właściciel Tutti Santi.
Wnętrze sprzyja biesiadowaniu. I co istotne, jak zapewnia Valerio Valle, właśnie biesiadowanie i włoskie „La Dolce Vita” (słodkie życie) są filozofią firmy.
- Nie wynajmujemy na nasze pizzerie lokali w galeriach, bo specyficzny dla nich pospiech nas nie interesuje… Nam zależy na tym, by przyjmować gości, którzy w gronie przyjaciół będą u nas biesiadować i smakować naszą pizzę – taką prosto z pieca. Toteż nie preferujemy pizzy z dowozem, pizzy z kartonu… - potwierdza Sergiusz Urbaniak.
I sama pizza…
- Wszystkie nasze dania są tworzone według prawdziwie włoskiej receptury i przy użyciu oryginalnych, regionalnych składników. Do ciasta używamy tylko najwyższej jakości włoskiej mąki „5 Stagioni”. Produkowana jest w młynie w Padwie przez rodzinę, która od 200 lat prowadzi młyny. Tworzy się ją ze specjalnie wyselekcjonowanej pszenicy. To najlepsza na świecie mąka do wypieku pizzy. Do tego włoskie pomidory, włoska oliwa, Prosciutto di Crudo, królowa włoskich wędlin, surowa, długo dojrzewająca szynka, salami Milano, karczochy, pikantna salsiccia, aromatyczne sery, mozzarella, najlepiej „Di Bufala”, tworzona tylko w regionie Kampanii z mleka bawolic, delikatna i kremowa Ricotta, pikantne Provolone Picante, czy znana Włochom od ponad 1000 lat Gorgonzola. Spotykamy się we Włoszech z regionalnymi producentami, by sprowadzać do Polski te najlepsze włoskie smaki i kultywować najlepsze tradycje.
Recepturę pizzy, którą możemy zjeść w Tutti Santi opracował mistrz Valerio Valle.
- Kiedyś chciałem zostać programistą, a do pizzerii trafiłem z powodów bardziej ekonomicznych… Ale tam zrodziła się moja pasja do pizzy i mogę powiedzieć, że po 28 latach ona stale trwa – mówi Valerio - Od kiedy pracuję, każdy mnie pyta gdzie jest ten prawdziwy sekret dobrej pizzy… Kiedy dawno temu zapytałem o to mojego mistrza, zapytał mnie: Valerio, a czy ty potrafisz dochować tajemnicy? Zapewniłem: O tak, potrafię dochować sekretu! On położył rękę na moim ramieniu i odpowiedział: Ja także! Wtedy zacząłem eksperymentować sam - byłem głodny poszukiwania idealnej receptury! Dziś mogę powiedzieć, że sekret dobrej pizzy nie tkwi w jednym produkcie, ani w jednej recepturze. Istotne są dobrej jakości składniki, temperatura, wypiek… - wszystko razem. Współczesna pizza musi być piękna jak na nią patrzymy, musi być smaczna i oczywiście lekkostrawna! – opowiada Valerio.
Za jakiś czas w piskiej restauracji będzie można także zjeść pasty (makarony) oraz sałatki.
Ciekawostką jest to, że pizza jest numerem 1 jeśli chodzi o preferencje kulinarne Polaków… Jest nawet na wyższej pozycji niż kuchnia polska! A skoro tak… sukces Tutti Santi i w Pile jest chyba przesądzony!
Napisz komentarz
Komentarze