Projekt otrzymał dotację ze Stowarzyszenia LGD „Krajna nad Notecią.” w ramach II edycji konkursu „Aktywnie na Krajnie”.
W realizację przedsięwzięcia rada sołecka zaangażowała Szkołę Podstawową im. Janusza Korczaka w Szydłowie, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego - Powiatowy Zespół Doradczy w Pile oraz Gminną Bibliotekę Publiczną w Szydłowie.
W ramach przedsięwzięcia odbędą się: cykl zajęć kulinarnych dla dzieci i młodzieży, wystawa wydawnictw o tematyce kulinarnej oraz konkurs plastyczny pt. „Piramida zdrowego żywienia”.
W świetlicy wiejskiej w Dolaszewie odbyły się pierwsze warsztaty. Tematem był wyrób masła przy pomocy kierzanki oraz wypiek chleba. Przed zajęciami lider projektu Wiesława Pyrcz przywitała uczestników oraz przedstawiła cele i formy realizacji przedsięwzięcia. Prowadzące warsztaty Janina Nieścieruk, Grażyna Podcharska oraz Krystyna Hermus opowiedziały o tradycjach przyrządzania smacznych i zdrowych potraw. Dzieci miały okazję ubijać śmietanę wiejską i zobaczyć, jak powstaje masło oraz ręcznie wyrabiać chleb w drewnianej niecce. Aby wszyscy mogli spróbować domowego chleba, panie już wcześniej upiekły go, a następną porcję wykonały wspólnie z dziećmi. Tak więc wszystkich przybyłych do świetlicy przywitał zapach świeżego wypieku. Zarówno masło, jak i chleb udały się, a najmilszym akcentem była wspólna degustacja.
W piątkowe popołudnie do świetlicy z dziećmi przybyli również rodzice oraz babcie. W warsztatach uczestniczyła też dyrekcja SP w Szydłowie - Wiktor Gawrylczuk i Maria Królik.
Projekt będzie realizowany do końca września.
Napisz komentarz
Komentarze