Na temat dokarmiania ptaków, które zostają z nami na zimę była dalsza część warsztatów. Uczniowie dowiedzieli się w niej że: Ptaków nie trzeba dokarmiać, kiedy pokarmu jest pod dostatkiem – latem i jesienią; Raz rozpoczętego dokarmiania nie należy zaprzestawać – ptaki przyzwyczajają się do miejsca; Karmnik może mieć różny kształt, ale zawsze powinien mieć daszek, aby pokarm nie zamókł; Ptaki nie powinny być dokarmiane resztkami z naszego stołu – pieczywem, słonym tłuszczem, bo taka żywość szkodzi ich żołądkom; Najlepszy pokarm dla nich to ziarna – słonecznika, pszenicy, kukurydzy – suche lub zatopione w nie przyprawionym tłuszczu oraz suche owoce.
Uczniowie zobaczyli różne rodzaje karmników, a na koniec odgadywali nazwy ptaków na podstawie zdjęć i zdobytych informacji. Teraz czas na przygotowanie ptasiej stołówki, bo zima tuż, tuż…
Dorota Giedrys
Napisz komentarz
Komentarze