Grupa składa się z 25 uczniów oraz dwóch opiekunów. Wyróżniającym atutem projektu jest adresowanie go do uczniów technikum jak i branżowej szkoły I stopnia. Praktyki odbywają się w różnych zakładach zarówno gastronomicznych jak i hotelarskich. Są to zakłady o wysokim standardzie, zatrudniający profesjonalistów z wysokimi kwalifikacjami oraz doświadczeniem w branży. Wśród nich znalazła się nawet restauracja, która otrzymała najbardziej prestiżową nagrodę gwiazdki Michalin. Dzięki różnorodności uczniowie zdobywają ogromną wiedzę i umiejętności praktyczne. Oprócz kompetencji gastronomicznych i hotelarskich, uczniowie mają możliwość zapoznania się z uprawą oraz zbiorem charakterystycznych dla tego regionu warzyw i owoców na farmie agroturystycznej.
Staż to nie tylko doświadczenia zawodowe, ale możliwość pogłębienia umiejętności językowych z języka angielskiego oraz języka włoskiego. Młodzież ma okazję poznać także historię oraz kulturę Włoch poprzez wycieczki do Florencji oraz Wenecji a także zwiedzając Bolonię! To wielkie uniwersyteckie miasto, w którym można spotkać wszystkie kultury świata, jest to dla naszych uczniów okazją do poszerzenia swoich horyzontów oraz zdobywania umiejętności nawiązywania nowych kontaktów w środowisku wielokulturowym.
Ważnym elementem odbywania stażu jest usamodzielnianie uczniów w zakresie poruszania się po mieście, odpowiedzialnego zarzadzania własnym budżetem oraz rozwój poczucia odpowiedzialności za własne decyzje
Zarówno w zakresie kompetencji społecznych jak i zawodowych uczniowie są wysoko oceniani przez pracodawców oraz osoby mające kontakt z naszą młodzieżą.
Wszystkie te działania w ramach projektu pozwolą naszym uczniom być bardziej konkurencyjnymi na rynku pracy i być otwartym na wyzwania współczesnego świata.
Napisz komentarz
Komentarze